Is een elektrische haard milieuvriendelijk?

Ben je een elektrische haard aan het overwegen als bijverwarming, voor de sfeer of vanwege het milieu? Dan ben je sowieso goed bezig!

Elektrische haarden zijn namelijk erg goed voor het milieu, stukken beter zelfs dan de traditionele openhaard of verwarmen via de CV-ketel. In dit artikel lees je precies waarom een elektrische haard goed is voor het milieu.

Wanneer is een haard milieuvriendelijk?

Veel manieren van verwarmen stoten CO2 uit. Denk hierbij aan het verbranden van hout in een traditionele openhaard, maar ook het verbranden van gas om warm water te krijgen.

Een haard is milieuvriendelijk wanneer tijdens het verwarmen geen CO2 wordt uitgestoten. Een goed voorbeeld hiervan is de elektrische haard. Bij deze vorm van verwarmen komt er geen CO2 vrij en stoot je geen fijnstof uit. Veel voordelen dus.

Openhaard verwisselen voor een elektrische haard

Bij een traditionele openhaard gaat een hoop warmte (90%) verloren aan de omgeving buiten je huis. De hitte gaat direct door de schoorsteen naar buiten en je bent letterlijk aan het stoken voor de mussen. Daarnaast stoot je bij het verbranden van hout dus ook fijnstof en CO2 uit. En om de kachel te laten branden is hout nodig. En laten bomen nou net weer belangrijk zijn om CO2 uit de lucht te halen.

De elektrische haard is goedkoop en milieuvriendelijk

Een elektrische haard sluit je direct aan op het stroomnet. Een van de grote voordelen is dat het echt plug and play is. Je sluit de haard aan en je kunt direct genieten van sfeer en warmte.

Natuurlijk zijn we wel direct eerlijk; de elektrische haard zal niet zo warm worden als een echte openhaard, maar het is heerlijke bijverwarming en de vlammen geven een sfeervol effect.

Indien je zonnepanelen op je huis hebt liggen, is het nog interessanter om een elektrische haard aan te schaffen. Je stroomkosten zijn dan namelijk een stuk lager. Natuurlijk doen de zonnepanelen het niet wanneer het donker is, maar bij zelfopslag in de toekomst kun je hier nog meer van profiteren.

Conclusie

De elektrische haard is een van de meest milieuvriendelijke openhaarden die er is. Je stookt namelijk niet met hout, gas, butaan, of propaan. Daardoor komt er geen CO2 vrij en je stoot geen fijnstof uit. Wil je een goedkope manier van (bij)verwarmen én rekening houden met het milieu? Kies dan voor een ecologische haard.