Elektrische kachel versus de elektrische haard

Ben je op zoek naar een manier om je huis of een kamer extra te verwarmen? Dan ben je in je zoektocht waarschijnlijk ook de elektrische kachel tegengekomen. Een elektrische kachel sluit je eenvoudig aan op het stroomnet en kan een ruimte binnen enkele seconden heerlijk verwarmen. Een perfecte oplossing, zou je denken.

Maar toch kleven er een aantal nadelen aan de elektrische kachel. Daarom wij in dit artikel de elektrische kachel ten op zichten van een elektrische haard, zodat je de juiste keuze kunt maken als het gaat om verwarmen van je huis en losse ruimtes.

Inhoud van dit artikel

Energieverbruik

Laten we beginnen met het energieverbruik van beide apparaten. Dat is waarschijnlijk de reden waarom je op zoek bent naar alternatieve manieren om je huis te verwarmen. Beide apparaten kun aansluiten via het stopcontact, dus daar zit het verschil niet in.

Een elektrische kachel is verkrijgbaar zowel met als zonder thermostaat. Een elektrische haard zonder thermostaat geeft een constante warmte af, net zolang totdat jij het apparaat uitschakelt. Eentje met thermostaat kun je instellen om te verwarmen tot een bepaalde warmte.

Het verbruik van een elektrische kachel is vaak vele malen hoger dan een elektrische haard, omdat het letterlijke doel van dit product verwarmen is. Bij een elektrische haard is het verbruik een stuk lager, omdat het verwarmen een stuk geleidelijke gaat en het meer om (bij)verwarmen draait. Met de huidige energierekening kan dit echt tot tientallen euro’s per maand schelen.

De warmte

Een elektrische kachel verwarmt een huis of ruimte beter dan een elektrische haard, maar in een normaal huis is de CV de hoofdmotor van de verwarming. Je moet voor jezelf bepalen of je een warmtebron erbij wilt hebben die in één keer heel veel warmte geeft, of juist net dat beetje extra wilt hebben. Beide apparaten werken overigens op basis van stralingswarmte, dus een indirecte bron van verwarming.

De look and feel

Een elektrische kachel ziet er vaak wat robuust uit, soms zelfs met wielen om hem eenvoudig te verplaatsen. Op dit vlak is een kachel eigenlijk niet te vergelijken met een sfeerhaard, omdat deze mooi in de muur is weggewerkt of als elektrische haard in een hoek. Elektrische kachels zijn op dit vlak beter te vergelijken met elektrische verwarmingen.

Daarnaast geeft een elektrische haard naast warmte ook sfeer, met realistisch vlammenspel. Wil je overigens meer weten over de sfeerhaard? Lees dan alle voor- en nadelen van de elektrische haard.

De plaatsing van de haard

Een elektrische kachel kun je letterlijk overal neerzetten waar een stopcontact aanwezig is en ook nog verplaatsen van ruimte. Een elektrische sfeerhaard is een product dat je éénmalig installeert en/of inbouwt en daar ook laat staan. De elektrische haard is een echte eyecatcher en is ook bedoelde om de ruimte net iets extra’s te geven. Voor incidentele losse verwarming is een elektrische haard dus echt niet geschikt. Heb je een bestaande schouw en wil je deze voorzien van een haard? Bekijk dan onze elektrische inbouwhaarden.

Waar is een elektrische kachel wel voor geschikt?

Elektrische kachels zijn dus minder geschikt voor gebruik in de woonkamer of eetkamer, maar om een losse kamer, garage of schuur warm te stoken zijn ze perfect. Heb je een koude hobbyruimte in je schuur of garage? Dan is een elektrische kachel eigenlijk onmisbaar. Ook voor het drogen van ruimtes tijdens de bouw, is een elektrische straalkachel eigenlijk onmisbaar. Ja, het zijn energieslurpers, maar in natte en koude maanden wachten tot een ruimte droog is kan erg lang duren.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn de elektrische kachel en de elektrische haard dus eigenlijk twee totaal verschillende producten. Wil je een losse ruimte incidenteel verwarmen? Dan kan de aanschaf van een elektrische kachel de beste optie zijn.

Ga je voor mooie en stijlvolle (bij)verwarming met ook nog eens een spectaculair vlammenspel? Kies dan een van onze elektrische sfeerhaarden.