12 voor-en nadelen van de elektrische haard

De populariteit van de elektrische haard is in 2023 enorm toegenomen dankzij de hoge gasprijzen, maar ook vanwege het klimaat. Minder gas gebruiken is het devies en de elektrische haard past daar perfect in.

Ben je een elektrische haard aan het overwegen? Dan wil je natuurlijk alles weten van de voor- en nadelen van elektrische haard. In dit artikel behandelen we 12 voor en tegen argumenten, zodat je zelf een goede keuze kunt maken.

Voordeel 1: Een elektrische openhaard kun je ook als sfeerhaard gebruiken

Al onze elektrische haarden zijn ook voorzien van een aparte sfeerstand, waarbij de elektrische kachel géén warmte afgeeft. Dit maakt de elektrische haard ook geschikt voor het creëren van sfeer op avonden dat het warm genoeg is.

Voordeel 2: De sfeerhaard is 100% veilig

Een van de grootste voordelen van de elektrische haard, is dat deze 100% veilig is. Een openhaard of kachel heeft te maken met vuur en dat brengt altijd een risico met zich mee. Een elektrische haard is daarom de meest veilige keuze, vooral bij gezinnen met kleine kinderen.

Voordeel 3: Je kan onze elektrische haarden schilderen!

Ja, je leest het goed! Onze elektrische haarden zijn in alle kleuren van de regenboog te schilderen. Daardoor past de haard altijd in je interieur. Even naar de bouwmarkt, een leuk kleurtje uitkiezen en schilderen maar! Wil je weten hoe? Lees dan ons blog over het schilderen van je elektrische haard.

Voordeel 4: Plug and play

De installatie van de elektrische haard is echt een fluitje van een cent. Je hoeft namelijk alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en de elektrische haard is klaar voor gebruik.

Voordeel 5: Je hoeft geen hout te kloven!

Bij een echte openhaard ben je altijd met hout in de weer. Je moet het hout kappen, daarna kloven met een kloofbijl en vervolgens nog aanmaakhout maken. Natuurlijk kun je hout ook in de winkel kopen, maar met de elektrische haard is dit allemaal verleden tijd.

Voordeel 6: Geen schoorsteen of rookkanaal nodig

Veel mensen vragen zich af of je een schoorsteen nodig hebt voor een elektrische kachel. Dat hoeft dus niet, omdat er geen verbranding plaatsvindt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele hout of gaskachel.

Voordeel 7: Geen schoonmaak en onderhoud nodig

De elektrische haarden hoef je van binnen niet schoon te maken. Af en toe een doekje over de buitenkant en je haard is weer good to go! Verder heb je geen onderhoud aan de haard, met uitzondering van de ventilator. Lees ook ons blog: Je elektrische haard schoonmaken in 3 stappen.

Voordeel 8: Goedkoper dan gas!

Eigenlijk zijn het twee voordelen in één, want ooit gaat iedereen van het gas af, waardoor je niet meer met gas je radiatoren kunt verwarmen. Een sfeerhaard werkt op elektriciteit, waardoor je niet meer afhankelijk bent van gas.

Daarnaast is je woning verwarmen met elektriciteit ook nog eens vele malen goedkoper dan verwarmen met gas. Zo vang je twee vliegen in één klap!

Nadeel 1: een stroompunt nodig

Een elektrische haard werkt natuurlijk op stroom, dus er moet een stroompunt of stopcontact in de buurt zijn. Wanneer dit niet het geval is, kun je natuurlijk werken met een verlengsnoer. Maar het mooiste is natuurlijk om de kabel mooi weg te werken via een kabelgoot in de muur of op de grond.

Nadeel 2: Geen “echt” vlammenspel en gloeiend hout

Eerlijk is eerlijk; de vlammen van een elektrische haard lijken niet 100% op een echt knisperend haarvuurtje. Dat neemt niet weg dat de elektrische haarden van tegenwoordig wel erg veel op echt vuur lijken, maar het blijft natuurlijk verlichting. Tegenwoordig zijn er ook al haarden te koop met een holografische weergaven van de vlammen.

Nadeel 3: Je mist de typische geur

Voor de een voordeel, maar voor de ander een nadeel van de elektrische haard: de geur. Een elektrische haard is namelijk volledig geurloos, dus je hebt niet de typische houtgeur in je huis. Uiteraard kun je hiervoor nog steeds buiten de vuurkorf aansteken.

Nadeel 4: Minder warmte dan een echte haard

Een echte openhaard geeft enorm veel warmte, zeker wanneer je de haard goed opstookt met veel hout. Onze elektrische haarden hebben twee warmtestanden, maar worden nooit zo warm als een echte openhaard of houtkachel. Een elektrische haard is dus geen volledige vervanger op het gebied van warmte ten opzichte van een echte haard. Een elektrische haard kun je dus niet zien als hoofdverwarming.

Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van alle voor- en nadelen van de elektrische haard. Gelukkig zijn de meeste nadelen te verwaarlozen en wegen deze niet op tegen de talloze voordelen.

Benieuwd naar al onze elektrische haarden? Bekijk dan al onze elektrische haarden.