Kun je een elektrische haard als hoofdverwarming gebruiken?

De elektrische haard is (mede dankzij de hoge gasprijzen) bezig aan een enorme opmars. De vraag naar elektrische verwarmingsmogelijkheden is de afgelopen tijd enorm toegenomen. Dat is ook niet gek, want de elektrische haard geeft zowel warmte als sfeer.

Maar we krijgen vaak de vraag of een elektrische haard ook daadwerkelijk als hoofdverwarming gebruikt kan worden. Dat is helaas nog niet het geval, deze haarden dienen nu vooral nog als bijverwarming. In dit artikel leggen we uit waarom.

Inhoud van dit artikel

Maximale vermogen van de elektrische haard is beperkt

Een elektrische haard heeft veel voordelen, maar is enigszins beperkt in het maximale verhogen. De meeste sfeerhaarden hebben een maximaal vermogen van 2.000 watt. Dit is genoeg om een ruimte lekker op te warmen tijdens de frisse maanden van de lente en herfst, maar bij een strenge winter is 2.000 watt niet genoeg om je gehele huis te verwarmen. Het type haard dat je kiest maakt overigens niets uit. Een elektrische wandhaard geeft net zoveel warmte als een vrijstaande sfeerhaard.

Dit geldt overigens ook voor een echte openhaard, deze verwarmd ook enkel de ruimte waar deze in is geplaatst. Dat was ook de reden dat (grotere) huizen vaak meerdere openhaarden hadden.

Geen verbranding

Omdat een elektrische haard geen verbranding heeft, is de hitte die vrijkomt ook beperkt. Je bent immers geen echt hout aan het verbranden, aangezien de haard elektrisch is. Overigens speelt de isolatie van de ruimte waar in de haard geplaatst is ook een grote rol. Goed geïsoleerde ruimtes hebben veel meer profijt van de elektrische haard dan ruimtes zonder isolatie. Overigens geldt dit natuurlijk voor ieder type verwarming.

Ben je op zoek naar een manier om wel je hele huis te verwarmen? Dan kan een palletkachel nog een optie zijn wanneer je deze aansluit op je CV.

De toekomst van elektrisch verwarmen

De toekomst van elektrisch verwarmen ziet er rooskleurig uit. Er komen steeds betere elektrische haarden op de markt en ook infrarood verwarming neemt een flink toe binnen woonhuizen. Door verschillende typen elektrische verwarming met elkaar te combineren is het alsnog mogelijk om je centrale verwarming steeds minder te gebruiken.