Elektrische haard in een andere kleur schilderen

De schouw/ombouw van onze elektrische haarden zijn gemaakt van MDF. Daardoor kun je de schouw eventueel nog in iedere denkbare kleur schilderen. Stel dat je de elektrische haard nu wit laat, maar over een aantal jaar de kamer wilt verbouwen, dan kun je de haard dus eenvoudig een ander kleurtje geven.

Inhoud van dit artikel

Gegrond MDF

Het MDF is al voorzien van een mooie laag witte grondverf. Het is dus niet nodig om de haard te schilderen voor gebruik. Wil je hem toch liever een ander kleurtje geven? Lees dan snel verder en volg het stappenplan hieronder. Dankzij de witte grondlaag besparen we je in ieder geval al een hoop tijd en verf.

Stap 1: Licht opschuren

Voordat je begint de verfkwast, is het aan te raden om het houtwerk eerst lichtjes op te schuren. Het beste kun je hiervoor een fijne korrel gebruiken, zoals 120. Zorg na het schuren dat al het houtwerk stof en vetvrij is. Hiervoor kun je het beste een mix van water met een ontvetter zoals eco-terpetine gebruiken. Je kunt dit gewoon in een emmer met elkaar mengen en afdoen met een doek. Laat het geheel daarna drogen.

Stap 2: Breng de eerste laag verf aan

Zoals gezegd kun je de haard in ieder gewenste kleur verven. Je kunt hier normale houtverf van de bouwmarkt voor gebruiken, of uiteraard een ander merk. Vaak is het wel zo dat de duurdere verfsoorten wat beter dekkend zijn. Het maakt niet uit of je een matte of glanzende verf kiest, dat is naar eigen smaak. Ook kun je er nog voor kiezen om een verf met beschermlaag aan te brengen. Deze verf kun je eenvoudig afdoen met een doekje.

Schilder vervolgens de haard in de gekozen kleur met een kwast en rol hem eventueel nog na met een roller. Zorg ervoor dat je de verf evenredig verspreid over het MDF en voorkom druppels. Laat daarna de verf drogen en uitharden zoals de instructies op het verfblik aangeeft.

Stap 3: Beoordeel of een tweede laag verf nodig is

Voor een mooi eindresultaat kan het zijn dat een enkele laag verf niet genoeg is. Soms zie je nog witte ondergrond door de verf heenkomen. Voordat je de tweede laag verf gaan aanbrengen adviseren wij om het MDF eerst weer lichtjes op te schuren en weer af te doen. Schilder de tweede laag pas als de kast goed is opgedroogd.

Stap 4: Bewonder je resultaat en sluit de haard aan

Ben je helemaal tevreden met het eindresultaat na jouw schilderklus? Dan is het tijd om de elektrische haard op zijn plek te zetten.

We raden je wel aan om de haard goed te laten drogen en uit te harden. Soms kan het tot 24 uur duren voordat de verf is uitgehard. Er zit namelijk een verschil tussen droog en hard. Wanneer je de schouw gaat verplaatsen en aanraken, kan het zijn dat je de verflaag eenvoudig kapot maakt.

Het aansluiten van de elektrische haard zelf is een fluitje van een cent. Alles staat uitgelegd in onze handleiding, maar je kunt ook online onze aansluit uitleg lezen.